Skalná lavína zasiahla pod Priečnym sedlom štvrorčlennú českú rodinu

24.06.2007 Poprad

Vysoké Tatry 24. júna (TASR) - Pod Priečnym sedlom v Malej Studenej doline spadla dnes popoludní skalná lavína, ktorá zasiahla štvorčlennú rodinu zo Žďáru nad Sázavou v Českej republike.
Najvážnejšie zranenia utrpel najstarší člen rodiny, 68-ročný Jaroslav P. , ktoré padajúce skaly zasiahli do hlavy. Zranenia utrpela aj manželka a deti. Všetkých štyroch dopravil vrtuľník Leteckej záchrannej zdravotnej služby (LZZS) Air Transport Europe (ATE) do popradskej nemocnice.
Hovorca LZZS ATE Pavol Svetoň pre TASR uviedol, že výzvu na záchrannú akciu dostali niekoľko minút pred 13. hodinou. Na miesto nehody letel vrtuľník s posádkou. "Po vysadení lekára sa utrhla ďalšia časť skalnej steny. Našťastie, lekár stačil ujsť do bezpečia, ale padajúce skaly zničili zdravotnícky materiál. Napriek tomu posádka sa pokúsila zachrániť ťažko zraneného otca rodiny. Poskytla mu prvú pomoc, naložila ho na palubu vrtuľníka a v bezvedomí transportovala do nemocnice".
Potom sa posádka vrtuľníka vrátila aj pre ďalších členov rodiny. Hovorca spresnil, že manželka mala poranené bedrá a amputovaný malíček, syn poranenú nohu a dcéra chrbát.
 

Vyberte región